Nakupujte sezónne

Dne sme si až príliš zvykli na to, že máme počas celého roka k dispozícii potraviny od výmyslu sveta. Naši starí rodičia, ale i rodičia, takýto luxus ešte niekoľko rokov dozadu nepoznali. Paradajky v zime, mandarínky uprostred leta. Takéto predstavy boli priam nereálne. S nákupom nesezónnej zeleniny, ale i iných potravín, by sme sa však mali krotiť aj v dnešných časoch.

rajčata
 
Vezmime si napríklad také paradajky.Cena za kilo sa počas zimy, pohybuje minimálne, tesne pod štyrmi eurami. A to hovoríme o tej najhoršej triede a kvalite. Paradajky, ktoré sa dajú ako tak zjesť, stoja i dvakrát toľko. Ich chuť je navyše tak nevýrazná, že niekedy doslova v ústach iba prežúvame hmotu. Aby sme zacítili aspoň niečo, musíme ich poriadne nasoliť a okoreniť. Ak ich konzumujete kvôli obsahu vitamínov, verte že v tých zimných je ich tak malé množstvo, ak vôbec nejaké, že ho vaše telo ani nezaregistruje. Zelenina i ovocie, ktoré si v obchodoch kupujeme počas zimného obdobia, je dovážané z obrovskej diaľky, pestované pod umelým svetlom a hnojené, či striekané všetkými možnými druhmi chemických prípravkov.
 
Ak si chcete dopriať čerstvé vitamíny počas zimy, siahnite napríklad po listovej zelenine, zemiakoch, kapuste, mrkve, či inej koreňovej zelenine. Tieto plodiny, totiž rastú i v chladnejších podmienkach a hlavne pre svoj rast nepotrebujú striekanie, hnojenie a umelé svietenie. Mnohé z nich sú i uskladnené od leta. Dobrou ožnosťou, je pestovať rôzne odrody šalátov, mladú cibuľku, alebo korenia ako napríklad petržlen, na svojej parapetnej doske. Ide o zeleninu, ktorá vám aj v byte porastie veľmi ochotne.
 
nakládaná zelenina

Druhou možnosťou, ako svojmu telu dodať potrebné látky v zimných mesiacoch, je sterilizovaná zelenina a ovocie. Džemy, lekváry, kyslá kapusta, uhorky, zavárané huby, či sušená zelenina, alebo bylinky. Ak ich zakonzervujete správne a samozrejme bez pridania chémie, tieto suroviny si dokážu zachovať dostatok potrebných živín, vitamínov, minerálov a ostatných prospešných látok. Niektoré z nich, napríklad kyslá kapusta, obsahuje ešte viac dobrého, ako tá v čerstvom a surovom stave.